Wednesday, 25 May 2011

Luahan hati seseorang dan aku hanya men'copy' ceritanya kerana bg aku ada maksud yg mendalam pd diri aku :)

Ini sebuah kisah yg tidak pasti adakah ia wujud atau tidak. secare lebih tepat, ianya hanyalah satu luahan hati seseorang yg kite tak tahu siapa dia itu. :) kisah satu pasangan yg byk mengharungi liku2 bersame. tak kire lah susah atau senang. pasangan tersebut mule berborak ttg mase depan mereka, di 1 tanah lapang sambil 
memandang langit yg tidak terjangkau dek penglihatan manusia kerana keluasannya.









pemuda : aku sygkan kau sgt2. aku nak kawen dgn kau 1 hari nanti. kau sudi x syg?
gadis : sudah tentu bang. syg pon nak kaween ngan abg jugak.
pemuda : betul ke ni?
gadis : betul bang. sungguh!

lalu pemuda menarik hela nafas panjang. seraya berkata:
pemuda : apelah yg syg pandang sgt kt abg nie? abg bukan ade ape pon. hidup susah. byk masalah. suke menyusahkan org.
gadis : takpe bang. sbb abg org yg mcm tu lah yg buat syg sygkan abg. :)

sejurus kemudian, pemuda tersebut terus pergi. meninggalkan si gadis yg kelihatan terpinga2 melihat kelakuan lelaki yg sgt dicintainya itu. pemuda menoleh dan menjerit.

pemuda: kalau syg btl2 boleh terima abg, sanggupkah syg menahan perut dari lapar dan dahagaa??!!!
gadis : .............(terdiam)
pemuda : kenapa diam????
gadis : ..........

maka fahamlah pemuda tersebut bahawa gadis yg sgt dicintainya itu tidak sggup hidup susah bersamanya. jika hanya sekadar cakap sanggup, semua org pon boleh cakap. tp jarang sekali ada yg boleh melakukannya. sudah tentulah,emak ayahnya mahukan menantu yg hebat. yg boleh menjaga anak daranya. yg boleh dibangga2kan kepade saudara mara. 

malam itu, pemuda bersiar2 di tepi pantai berhampiran. menghirup udara segar. melihat keindahan malam. menatap kerlipan bintang.
'oh indahnya malam ini' kata pemuda dalam hati. sambil melihat bulan sabit yg seakan2 tergantung di langit, dia teringat kepada gadis yg dicintainya td. perasaan kesal mula timbul kerana meninggalkan gadis yg dicintainya itu begitu sahaja.
namun lamunannya tersentak apabila dia terdengar bunyi guruh berdentum dari muka langit. maka ditinggalkan shaja lamunannya pada malam itu bersama pantai yg dihembus ombak begitu sahaja.


setibanya dirumah, pemuda terkejut melihat gadis berada dianjung rumahnya. sedang menjamu teh yg dihidangkan oleh ibunya. ibu pemuda memanggilnya duduk sekali menghirup teh suam bersama-sama. kerana tidak mahu menghiris hati ibu sang permata hidup, maka pemuda bersila di sebelah ibunya.

ibu : minumlah. mlm nie sejuk. 
pemuda : ye bu.
ibu : duduklah sebentar. ibu nak ke dapur.
pemuda : ....................
gadis : saya ikot makcik ke dapur.
ibu : tak payah. duduk disini.
gadis : ....

lalu ibu pemuda meninggalkan mereka berdua di anjung rumah berdua.

pemuda : apa hajat ke mari?
gadis : kenapa abg tgglkan syg begitu sahaja siang td?
pemuda : aku tinggalkan engkau kerana aku tidak mahu mengawal hidupmu. biarlah kumbang lain yg lebih secocok menyuntingmu.
gadis : abg..hurmm..
pemuda : apa?
gadis : abg cukup segala2nya. syg sudi jadi isteri abg. isteri dunia akhirat abg.
pemuda : buktikan kata2mu. aku tidak suka bermain lidah.
gadis : abg nak bukti mcm maner?
pemuda : jawab soalan2 aku. dgn tulus hatimu. jawab dgn cintamu. bukan dgn lidahmu.
gadis : baik abg...
pemuda : sanggupkah kau menahan lapar dan dahaga sekiranya 1 hari kita kehabisan makanan?
gadis : sanggup abg.. syg tidak akan memakan sebutir nasi terlebih dahulu dari abg. kalau abg tak makan, syg juga tidak akan makan.
pemuda : sanggupkah kau tidur bertemankan nyamuk??
gadis : sanggup, sekiranya abg bersama syg...
pemuda : sanggupkah kau tidur beralaskan lengan ku sekiranya kita tidak mempunyai bantal?
gadis : lengan abg adalah bantal syg sampai syg mati bang...
pemuda : sanggupkah kau hidup dlm berdebu??
gadis : sanggup bang.. syg pasti abg mesti halang debu2 itu dr terkena kat syg kan?
pemuda : soalan terakhir, sanggupkah kau dihina dimaki di pandang rendah oleh keluarga dan saudara mara mu kerana mengahwini lelaki yg serba kekurangan seperti aku???
gadis : sanggup bang. kerana penghinaan mereka kepada abg adalah kepujian bg syg...
pemuda : baiklah, terima kasih.
gadis : :)

seminggu berlalu.pemuda dan gadis mendirikan rumahtngga..walaupun serba sederhana,namun perkahwinan mereka berjalan dgn lancar. pemuda membawa gadis ke utara negeri utk berbulan madu dgn menaiki sampan.gadis tidak merungut,kerana apa yg tersedia dari suaminya tercinta,itulah yg akan digunakannya tanpa rungutan.mereka hidup bahagia.hinggalah suatu hari,gadis mengandung...pemuda begitu gembira sekali.wajahnya nampak berseri2 kerana bakal dikurniakan anak tidak lama lagi.gadis dijaga rapi oleh pemuda semasa sedang mengandungkan anak pertama mereka.pemuda memasak, membasuh baju, mengemaas rumah dan membuat kerja yg selama ini menjadi rutin harian gadis.namun kerana sygkan isteri dan bakal anak yg akan dilahrikan,pemuda melayan isterinya seperti permaisuri :)

pada suatu malam, sdg gadis tidur berbantalkan lengan suaminya, dia terkejut. perutnya seperti hendak pecah. sakit sangat. pemuda lantas bangun. melihatkan darah keluar dari celah kangkang isteri kesayangannya itu, mengertilah pemuda bahawa isteri kesayangannya akan melahirkan anak pada bila2 masa saja.

pemuda : sabar syg! abg panggil bidan sebentar.
gadis : jgn bang, jgn pergi tinggalkan syg sorg2...jgn panggil bidan..cukuplah abg seorang disini..
pemuda : tapi abg tak tahu bagaimana caranya???
gadis : abg.. abg baring sahaja disebelah saya... syg ingin tidur di atas lengan abg...
pemuda : baiklah syg. syg tahan sikit. syg mesti kuat ok.
gadis : syg ni isteri abg..syg mestilah kuat. tgklah siapa suami syg kan bang..ughhh..!!
pemuda : teran lagi sayangg!!

tidak lama kemudian, maka lahirlah seorang amanah tuhan kepada mereka yg bergelar ibu bapa.. pemuda dan gadis mendapat anak lelaki.. mirip wajah ibunya... pemuda begitu gembira. sangat2 gembira.

pemuda : syg, tgk anak kita ni, lelaki syg..nak bg nama apa??
gadis : .....
pemuda : syg??knapa diam??
gadis : abg...
pemuda: ye syg?
gadis : jaga anak kita elok2...
pemuda : apa awk ckp nie syg?kita jaga sama2 lah!!
gadis : ini hadiah dari syg utk abg..sebagai balasan kepade budi baek abg slama ni terhadap syg...terima kasih kerana menjaga syg..memberikan bantal utk syg..hingga ke akhir hayat syg...syg cintakan abg........

gadis terdiam. terbujur kaku di atas lengan suaminya. kelihatan airmta seperti butiran permata berderai jatuh dari anak mata pemuda.sungguh tidak disangka,gadis pergi sebagaimana yg pernah dikatakannya dahulu.'lengan abg adalah bantal syg sampai syg mati'.masih terngiang2 lg perkataan itu ditelinganya.gadis pergi, meninggalkan putera. pemuda terdiam kaku...meletakkan putera disebelah kiri ibunya..manakala pemuda baring sambil memelok isterinya yg sudah terbujur kaku itu..






moral daripada cerita : cinta adalah sesuatu yg suci. kita yg membentuknya. dan cinta pasti layu, melainkan cinta pada yg haqiqi. :)

Friday, 20 May 2011

kau begitu sempurna :)



ni la syg aku.. ahmad ikram b. mohd kamsaini.. cne aku boleh kenal die?? urghhhh.. pnjg citenye.. sumenye bermula dr aku.. aku mmg dh lme jd stalker page die.. sejak dr zaman myspace lg.. yg aku ingt die la fren yg ke2 aku mase kt myspace.. hahahahaha..korang tgk..aku ingt tau.. pic yg mula2 wt aku tertarik n jatuh cinta kt syg aku ni..haaa ni diaaa...




                                                         Pic ni la yg wt kn tdo mlm aku x lena..hahahahahaha..headsome an..mmg headsome pn..dh bf aku msti la hdsome.. yg menariknye pasal die..die ni shuffler..haaa kau jgn x tau..kaki kuat joget tp pak imam ni..aku bertuah giler dpt kenal die..lme jugak aku stalker page die tp nk wt cne waktu 2 die ade gf la..n gf die lg cun dr aku..nk wt cne nabis aku la lmbt jmpe die..tp btol ckp org tua2..klu jodoh x kemana kn..tah cne aku leh brani kn diri tgr die mase 2 aku tgk kt status myspace die sibuk duk maki2 pempuan..aku pon angin la mne x nye dh aku ni pempuan..die duk kate yg pempuan ni cmni la cmtu la yg pasti sume kate2 kesat la...haaaa brani x brani aku tgr la die kt ym..x sangka ade respon n dr situ la aku berkenalan ngn die..




mase ym 2 die ade mntk no fon aku..mule2 aku x nk bg tp disbbkn dh terlampau admire sgt ngn die aku pon bg la..n wait for the cll, mlm 2 die pon cll..cite nye cite dr situ aku mula rapat ngn die.. dlm sbln kami berkawan n akhirnya taggal 1/9/2009 aku pon diclare ngn die.. mase mula2 becinta byk jugak aku blaja ttg sifat die..die ni panas baran orgnye..sgt2 panas baran..n bila die marah die x kn ingt ape2 walaupn aku ni gf die..tp bg aku die sgt2 penyayang..sgt2 amik berat pasal aku..menjg aku sebaik2nya laa... n jgn x tau,x lama lg kami akn mendirikn rumah tangga.. n hope sume berjalan lancar n mendapat berkat ALLAH.








                                                                kau begitu sempurna..
                                                           dimataku kau begitu indah..
                                            kau membuat diriku akan selalu memujamu..
                                      disetiap langkahku..ku kn selalu memikirkn dirimu..
                                           x pernah ku bayangkn hidupku tanpa cintamu.. 
                                 jgnlah kau tgglkn diriku..x kn mampu menghadapi semua..
                                                         hanya bersamamu ku akan bisa..
                                                                  kau adalah darahku..
                                                                 kau adalah jantungku..
                                                      kau adalah hidupku lengkapi diriku 
                                                            ooohhhh syg engkau begitu... 
                                                                       SEMPURNA....




maafkn aku kalau selama ni aku byk sakitkn hati kau..walau cne pon aku nk kau tahu yg aku betol2 syg dan perlukan kau dalam hidup aku untuk hari ini,esok dan selama2nya..aku harap kau maafkn sume salah silap aku pd kau..terima kasih sbb abg terima syg dlm hidup abg..       I LOVE U ABG..